Vitamine E

 Vitamine E 🤔  Vitamine E is een antioxidant; dat is een stof die je lichaam beschermt tegen schadelijke stoffen van buitenaf. Deze schadelijke stoffen noemen we vrije radicalen en dit zijn agressieve stoffen die in het ergste geval schade aan de cellen en weefsels in je lichaam kunnen veroorzaken. Vitamine E helpt bijvoorbeeld je cellen te beschermen tegen oxidatieve schade door UV-straling en luchtvervuiling.  Vitamine E is een ‘vetoplosbare’ vitamine en is t vinden is in het vet van sommige voedingsmiddelen. Je lichaam neemt vetoplosbare vitamines op via je darmen en slaat ze vervolgens op in je lever en weefsels tot ze nodig zijn.    Waar zit het in? Vitamine E komt voor in plantaardige oliën en in plantaardige producten, zoals: granen, noten, zaden, groenten en fruit. Dierlijke producten bevatten relatief weinig vitamine E.  Wat is veilig? De Gezondheidsraad heeft voor vitamine E 300 mg per dag als maximale veilige dosis vastgesteld. Dit is ongeveer 25 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en komt overeen met ongeveer 4,5 kg noten.  De gevolgen van een vitamine E tekort?  Ernstige verschijnselen als gevolg van een tekort aan vitamine E zijn erg zeldzaam. In onderzoek werd hier zelfs na 5 jaar nog geen effect van aangetoond. Het komt eigenlijk alleen voor als gevolg van een ernstige stoornis in de opname van voedingsstoffen. Eventuele symptomen van een vitamine E-gebrek zijn:  bloedarmoede schade aan de hersenen  Bij kinderen die te vroeg geboren zijn werkt de spijsvertering nog niet goed. Hierdoor nemen de darmen ook maar weinig vitamine E op. Dit tekort kan leiden tot bloedarmoede, oedeem en verhoging van het aantal bloedplaatjes.  De gevolgen van te veel vitamine E? In theorie zal een teveel aan vitamine E zich opstapelen in weefsels, wat de processen in die weefsels negatief kan beïnvloeden. In de praktijk zijn er tot nu toe geen nadelige effecten bekend.  Bezoek www.muscleminded.nl voor meer informatie! 👍🏼
Vitamine E 🤔 Vitamine E is een antioxidant; dat is een stof die je lichaam beschermt tegen schadelijke stoffen van buitenaf. Deze schadelijke stoffen noemen we vrije radicalen en dit zijn agressieve stoffen die in het ergste geval schade aan de cellen en weefsels in je lichaam kunnen veroorzaken. Vitamine E helpt bijvoorbeeld je cellen te beschermen tegen oxidatieve schade door UV-straling en luchtvervuiling. Vitamine E is een ‘vetoplosbare’ vitamine en is t vinden is in het vet van sommige voedingsmiddelen. Je lichaam neemt vetoplosbare vitamines op via je darmen en slaat ze vervolgens op in je lever en weefsels tot ze nodig zijn.   Waar zit het in? Vitamine E komt voor in plantaardige oliën en in plantaardige producten, zoals: granen, noten, zaden, groenten en fruit. Dierlijke producten bevatten relatief weinig vitamine E. Wat is veilig? De Gezondheidsraad heeft voor vitamine E 300 mg per dag als maximale veilige dosis vastgesteld. Dit is ongeveer 25 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en komt overeen met ongeveer 4,5 kg noten. De gevolgen van een vitamine E tekort? Ernstige verschijnselen als gevolg van een tekort aan vitamine E zijn erg zeldzaam. In onderzoek werd hier zelfs na 5 jaar nog geen effect van aangetoond. Het komt eigenlijk alleen voor als gevolg van een ernstige stoornis in de opname van voedingsstoffen. Eventuele symptomen van een vitamine E-gebrek zijn: bloedarmoede schade aan de hersenen Bij kinderen die te vroeg geboren zijn werkt de spijsvertering nog niet goed. Hierdoor nemen de darmen ook maar weinig vitamine E op. Dit tekort kan leiden tot bloedarmoede, oedeem en verhoging van het aantal bloedplaatjes. De gevolgen van te veel vitamine E? In theorie zal een teveel aan vitamine E zich opstapelen in weefsels, wat de processen in die weefsels negatief kan beïnvloeden. In de praktijk zijn er tot nu toe geen nadelige effecten bekend. Bezoek www.muscleminded.nl voor meer informatie! 👍🏼