De Kracht Van Visualisatie

In deze post wil ik graag met jou delen wat visualiseren precies is en hoe jij het kunt leren. Daarnaast laat ik zien wat de wetenschap zegt over visualiseren en welke andere topsporters er gebruik van maken.

Wat is visualisatie? 💭
Visualisatie is een techniek die vaak in de sportpsychologie en mentale training wordt gebruikt om een gewenst resultaat te bereiken. Als je visualiseert maak je een mentaal beeld van een ideale situatie. Je speelt als het ware een film af in je hoofd. Door dit beeld in je hoofd af te spelen zorg je ervoor dat je er in het echt profijt van hebt. Dit komt omdat je beter voorbereid bent in de situaties die je in je hoofd al eens hebt meegemaakt.

Visualisatie wordt vaak gebruikt bij;
1️⃣Het behalen van een doel
2️⃣Het wegnemen van wedstrijddruk
3️⃣Verminderen van faalangst
4️⃣Het vergroten van zelfvertrouwen


Helpt visualiseren echt? 😀
Verschillende onderzoeken tonen aan wat de kracht van visualiseren is. Er is bijvoorbeeld een onderzoek uitgevoerd waarin kandidaten hun elleboog spieren met 13,5 % hebben versterkt binnen 12 weken door te visualiseren.

Leren visualiseren 📚
- Zorg dat je een plek vindt waar je geconcentreerd kan oefenen en niet gestoord wordt.
- Bepaal het doel wat jij wilt bereiken. Bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen, kalmer in spannende wedstrijdsituaties worden, het verbeteren van bepaalde bewegingen, acties, schoten, vrije worpen etc.
- Ga comfortabel zitten met een rechte rug en sluit je ogen.
-Maak voor jezelf een beeld hoe de ideale situatie er voor jou uitziet.
-Speel dit beeld in je hoofd af. Zie het door je eigen ogen alsof je het doet.
-Gebruik al je zintuigen. Wat voel, hoor, zie en ruik je?


Formuleer je doel op een positieve manier. Focus op wat je wilt dat er gaat gebeuren. Zeg dus niet; ik wil niet meer zenuwachtig zijn. Maar bijvoorbeeld; ik ben kalm en focus op mijn taak op het veld, let op mijn ademhaling en loop op het veld of sportschool in als een zelfverzekerde sporter.


Vond je dit interessant? Liken en delen word gewaardeerd! Bezoek www.muscleminded.nl voor meer informatie betreft PT of DUO-PT! 👌🏽